Owsiak nomineras till Fredspriset

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Journalisten och välgörenhetsarrangören Jerzy Owsiak har nominerats till Nobels fredspris, och den norska Nobelkommittén har godkänt hans kandidatur.

Nomineringen är tänkt som ett tack till Owsiak för hans 25 år långa arbete för att hjälpa andra människor, säger Joanna Schmidt, vice ordförande i partiet Moderna till nyhetsportalen Onet. Initiativet har fått stöd inte bara från människor som bor i Polen utan från hela världen.

Några år efter kommunismens fall började journalisten Jerzy Owsiak samla in pengar till nerslitna och illa utrustade barnsjukhus i Polen. Gensvaret blev stort och 1993 bildade han en stiftelse, Den Stora Julorkestern (WOŚP), för arrangemanget som snabbt blev årligt och de insamlade medlen går också till fattiga och sjuka pensionärer.

Med en rad konserter, utställningar och auktioner samlar WOŚP varje vinter in pengar i Polens största välgörenhetsarrangemang. Lotterier anordnas med vinster som skänkts av kändisar – alla vill vara med, och tusentals frivilliga över hela landet skramlar med insamlingsbössorna. Fram till 2016 har statliga TVP sänt finalen, och postverket har sålt särskilda WOŚP-frimärken. De insamlade summorna har varje år blivit större och efter finalen, som den här gången sändes i TVN två veckor efter jul, rapporterades att stiftelsen den Stora Julorkestern fått in 62 miljoner złoty (145 miljoner svenska kronor). (onet.pl och wB 1 feb 17)