Wałęsa är fortfarande hjälte i Polen

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa.
Foto: Michal Koziczynski, wikipedia.

Trots de uppgifter som nu kommit från IPN (Nationella Minnesinstitutet) om att Solidaritetsikonen Lech Wałęsa på 70-talet samarbetade med kommunistregimens säkerhetspolis ser majoriteten av polackerna honom fortfarande som en hjälte. Det visar en färsk opinionsundersökning som tidningen Rzeczpospolita låtit opinionsinstitutet Ibris genomföra.

Att det verkligen var Wałęsa som skrev under kvitton från Säpo påverkar inte bedömningen av Wałęsa, säger 68 % av de tillfrågade. För 16 % blev beskeden en besvikelse. Och några procent gillar faktiskt den forne Solidaritetsledaren ännu mer efter IPNs tillkännagivande.

Och det är inte nog med det, skriver tidningen. Hela 62 % ser honom som nationalhjälte eller näst intill, medan 28 % inte gör det.

För ett år sedan hämtade IPN ur förre inrikesministern Czesław Kiszczaks dödsbo ett par kartonger märkta TW Bolek (Hemlige Agenten Bolek). Under kommunisttiden höll säkerhetstjänsten järnhård koll på sina medborgare, som med lock och pock förmåddes att lämna uppgifter om sin omgivning. Efter kommunismens fall 1989 har det regelbundet kommit uppgifter om att Wałęsa som TW Bolek skulle ha förrått Solidaritetsrörelsen, vilket han gång på gång förnekat. Han har medgivit att han före Solidaritetstiden skrivit på som meddelare och lämnat ofarliga uppgifter. Däremot förnekar han att han lämnat några uppgifter om den framväxande Solidaritetsrörelsen. Framträdande personer i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är övertygade om att han var angivare. Där menar man att den egentlige Solidaritetsledaren och hjälten hette Lech Kaczyński, PiS-politikern som blev president och omkom i den tragiska Smolenskolyckan 2010.

I de nyfunna dokumenten har man funnit Wałęsas namnteckning som nu har granskats av experter och slutsatsen är att den förra varvsarbetaren har lämnat uppgifter till Säpo och kvitterat ut mindre penningsummor för det. Det handlar fortfarande om 1970-talet, men IPNs rapport har väckt stor uppmärksamhet.

Opinionsundersökningen visar också att de som är mest negativa till Wałęsa finns i åldersspannet 45–54 år – alltså de som var unga när kommunismen föll – och bor på landsbygden. (Rzeczpospolita och wB 5 feb 17)