Abortdemonstrerande lärare förhörs av disciplinnämnd

Tio lärare i Zabrze klädde sig i svart på jobbet under den svarta måndagen i fjor, då tiotusentals polska kvinnor och män protesterade mot det hotande abortförbudet. De tog en bild på sig själva och lade ut på Facebook, och bilden ledde till att provinsens disciplinnämnd nu har kallat dem till förhör.

Disciplinnämnden vill undersöka om de begått tjänstefel när de på arbetstid deltog i en offentlig demonstration mot det hotande abortförbudet. Om de befinns skyldiga riskerar de prickning, uppsägning eller yrkesförbud i minst tre år.

Samtidigt har de enligt grundlagen sin yttrandefrihet. Och det är inte förbjudet att gå svartklädd i skolan.

Skollagen är tydlig, säger skolminister Anna Zalewska. På skolans område får inte bedrivas politisk agitation. Vi måste respektera föräldrarnas oro i sådana här fall.

Den första av lärarna förhördes på fredagen. Hon har frikänts av disciplinnämnden, som med hänvisning till grundlagen konstaterar att varje medborgare i Polen är garanterad samvetsfrihet, religionsfrihet och åsiktsfrihet. (RMF24 och Rzeczpospolita 10 feb 16)