Szydło stannar på sjukhuset ett par dagar

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło mår bra och hoppas kunna vara tillbaka i sitt ämbete på tisdag. Det sade regeringens talesperson Rafał Bochenek på en presskonferens på lördagen kl 11. Hon stannar kvar på sjukhuset en tid för observation.

Efter olyckan i Oświęcim transporterades regeringschefen på egen begäran från sjukhuset i Oświęcim till Warszawa, där hon nu undersöks på Försvarsdepartementets medicinska klinik.

Två säkerhetsvakter skadades också, den ene får troligen lämna sjukhuset på lördagen, den andra har brutit benet och fått en skada på bäckenet.

Så långt de officiella beskeden. En genomgång av polska medier ger ytterligare uppgifter.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), ska ha sagt att Szydło är allvarligt skadad, vilket ju bekräftas av att Bochenek talar om att hennes tillstånd är stabilt – det säger man inte vid lindriga skador.

Bilen var en ett år gammal bepansrad Audi A8 som körde i 50 km/tim. En Fiat körde oväntat ut, premiärministerns förare väjde för den mindre bilen och Audin körde in i ett träd.

Szydło använde bilbältet, och enligt uppgifter till Radio RMF FM har hon skador i bröstkorgen.

Bochenek ville på presskonferensen inte tala om vilka skador det handlar om:

Vi måste respektera regeringschefens integritet, sade han.

Men flera medier talar också om att de anställda i BOR, Regeringens Säkerhetsbyrå, tycker att regeringen tar för lätt på säkerhetsfrågorna. Många av dem som varje vecka kör premiärministern ner till hemmet i Przecieszynie är inte tillräckligt erfarna. Arbetsbelastningen är hög, ofta är de också trötta. Bilarna bör ses över bättre, menar de.

Efter Smolenskolyckan borde man ha lärt sig att inte ta lätt på säkerhetsfrågorna, säger en officer i BOR. (Rzeczpospolita, Newsweek, natemat.pl, wPolityce, Radio RMF och wB 11 feb 17)