Szydłos tillstånd stabilt och inte livshotande

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärministerns tillstånd är stabilt och inte livshotande, säger regeringens talesperson Rafał Bochenek på en presskonferens på lördagen. Allt är under kontroll, hon är skadad men mår bra. Hon kommer att ligga kvar för observation, men kommer att kunna sköta sitt ämbete från sjuksängen.

Premiärminister Beata Szydło råkade ut för en bilolycka i Oświęcim på fredagskvällen. En bil svängde till vänster och körde på limousinen, en bepansrad Audi, som körde emellan två andra regeringsbilar. Två säkerhetsagenter har också skadats. Alla tre fördes till ett lokalt sjukhus för en första undersökning men transporterades senare till Warszawa med helikopter.

För att förekomma spekulationer försäkrar Bochenek nu att Szydłos bil kördes av en erfaren säkerhetsofficer, att det enligt polisen var en olycka och den andra föraren har tagit på sig skulden.

Tidigare var försvarsminister Antoni Macierewicz involverad i en trafikolycka och för ett år sedan fick president Andrzej Dudas limousin punktering på motorvägen.

Enligt de första uppgifterna fick Szydło bara några blåmärken, och idag påpekas att undersökningarna fortfarande pågår. Bochenek har utlyst en ny presskonferens till kl 11 idag lördag. (Polskie Radio, TVP, TVN och wB 11 feb 17)