Szydło kvar på sjukhuset ytterligare ett par dagar

Premiärminister Beata Szydło.

Premiärminister Beata Szydło får stanna ytterligare några dagar på sjukhuset, och kulturminister Piotr Gliński håller i regeringssammanträdet på tisdag. Det säger regeringens talesperson Rafał Bochenek.

Szydło skadades fredagen den 10 februari, när hon var på väg till sitt hem i sydvästra Polen. Hon åkte i en av regeringens bepansrade bilar i s.k. kolonn, med en bil före och en efter. Förarna är livvakter från BOR, Regeringens Säkerhetsbyrå.

En privat Fiat svängde in framför premiärministerns bil, Szydłos förare väjde undan och körde in i ett träd.

Regeringschefen flögs med ambulansflyg till Warszawa och vårdas nu på Försvarets medicinska klinik. Två av livvakterna skadades också.

Flera medier anser att en del av Bocheneks uppgifter inte tycks vara korrekta. En officer från BOR uppges ha sagt att ljud- och ljussignalerna var avstängda på begäran av Szydło. Vittnen hävdar att bilarna hade en medelhastighet på 100 km/tim i stället för 50 som gällde på den vägen och att bilarna körde ganska långt ifrån varandra. Föraren ska ha varit en av de mindre erfarna livvakterna.

Bochenek sade på en presskonferens att Szydłos tillstånd är stabilt och inte livshotande, och att hon förhoppningsvis skulle bli utskriven i tid för att leda tisdagens regeringskonselj, men så blir det alltså inte.

När olyckan skedde deltog inrikesminister Mariusz Błaszczak i den månatliga minnesceremonin för Smolenskoffren. Han har fått kritik för att han inte reagerade men försvarar sig med att han ringde presidentpalatset så snart det var slut i kyrkan.

Han lägger nu fram en plan för omorganisering av BOR, vars bilar är inblandade i 20 olyckor om året. Nyligen skedde en olycka medan försvarsminister Antoni Macierewicz satt i bilen, och för ett år sedan körde president Andrzej Dudas limousin av vägen efter en punktering.

Błaszczak säger att bilarna har färdskrivare som registrerar allting, både hastighet och larmsystem.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) passar på att föreslå en reformering av höga ämbetsmäns färdsätt.

Bara presidenten och premiärministern ska kunna använda regeringsbilarna, säger man. Idag kan alla ministrar och andra ämbetsmän använda regeringsfordonen även för privat bruk. (Rzeczpospolita, Polskie Radio, Natemat.pl TVP, TVN, Radio Zet m.fl. 13 feb 17)