Gowin säger nej till ändrad vallag

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin.
Foto: Facebook.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har föreslagit en ändring i vallagen som går ut på att borgmästare och regionala guvernörer inte ska kunna väljas om mer än en gång. Två mandatperioder på posten räcker gott och väl, menar PiS.

Om lagen går igenom innebär det att den av PiS så hatade borgmästaren i Warszawa, Hanna Gronkiewicz-Waltz, tvingas gå inför nästa val. Hon är en av topparna i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och har suttit sedan 2006.

Borgmästarna väljs i lokalvalen som hålls vart fjärde år. Hanna Gronkiewicz-Waltz valdes 2006, omvaldes 2010 och 2014. PiS har gjort kraftfulla försök att bli av med henne, bland annat genom att ställa misstroendevotum, men hon har alltid överlevt. Nästa val 2018 skulle hon om vallagen går igenom alltså inte ha rätt att ställa upp.

Men nu visar det sig att högskoleminister Jarosław Gowin inte vill ändra vallagen.

Jag har talat om det för Jarosław Kaczyński, säger han till tidningen Rzeczpospolita.

Gowin, som tidigare var justitieminister i regeringen Tusk, har bildat ett eget högerliberalt parti och samarbetade med PiS i valet 2015, vilket innebar att hans lilla parti Polen Tillsammans (Polska Razem) blev representerat i parlamentet. PiS valsamverkade också med justitieminister Zbigniew Ziobros lilla parti Solidariska Polen. Ziobro var tidigare en av kronprinsarna i PiS, men blev oense med Kaczyński och sparkades ut 2011 och startade därefter sitt eget parti. Tillsammans gick de till val under PiS-flagg, vilket gav partiet egen majoritet i parlamentet. De två utbrytarna fick var sin ministerpost som tack för hjälpen. (Rzeczpospolita och wB 15 feb 17)