Polen bygger strategisk kanal till Östersjön

Kanalen ska ligga vid Krynica Morska och ge fri tillgång till hamnarna i området. Karta: goolge maps.

Parlamentet godkände på fredagen planerna på att bygga en strategisk kanal mellan Wisła-lagunen och Gdańskbukten i Östersjön. Kanalen, som ska bli fem meter djup och 1,3 kilometer lång, ska öppna upp för genomfart på polskt territorium.

Det ska bli möjligt för djupgående fartyg att gå rakt in i hamnen i Elbląg utan att gå omvägen om den ryska enklaven Kaliningrad, där den enda genomfarten finns.

Förslaget skickas nu vidare till senaten.

Kanalen, som har diskuterats under rätt många år, kommer att kosta 880 miljoner złoty (drygt 2 miljarder svenska kronor). Bygget inleds nästa år och ska vara klart 2022.

Miljövänner och invånarna i turistorten Krynica Morska har protesterat mot kanalen, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att kanalen både ökar landet säkerhet och ger snabb tillgång till hamnarna i området. Dessutom skapar det tusentals arbetstillfällen. (Polskie Radio 24 feb 17)