Ny storflygplats rycker närmare

Statliga flygbolaget Lot får egen terminal på den nya storflygplatsen. Foto: PLL Lot

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade för ett par veckor sedan till Radio Białystok att en central storflygplats i Polen är ett prioriterat projekt för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Polen ska inte vara ett land i periferin, sade Kaczyński.

Intervjun satte fart på planeringen – dels väntas regeringen ta beslutet inom en månad, dels tycks man vilja ha flygplatsen betydligt närmare Warszawa.

Enligt den ursprungliga planen skulle den nya storflygplatsen ligga nordväst om Łódź, intill motorvägen A2 (E30) som går från Warszawa via Łódź och Poznań till Frankfurt. Men nu nämns områden öster om Łódź, betydligt närmare huvudstaden.

På den nya storflygplatsen ska det statliga flygbolaget Lot ska ha en egen terminal – precis som Lufthansa har i München.

Nya höghastighetståg ska snabbt föra resenärerna vidare till de stora polska städerna.

Nackdelen med en ny storflygplats är alla de miljoner złoty som hittills satsats på Chopinflygplatsen i södra Warszawa – men försäljning av den marken skulle ge en grundplåt till den nya flygplatsen. Och Warszawa behöver all mark man kan komma över, både till bostäder och till näringslivet.

En annan invändning är att det skulle bli väldigt mycket billigare att bygga ut lågprisflygplatsen Modlin fem mil norr om Warszawa.

Flygplatsen skulle enligt departementet för infrastruktur komma att kosta 25–30 miljarder złoty (60–71 miljarder svenska kronor), vilket experter emellertid anser allt för optimistiskt – det handlar snarare om 40–50 miljarder złoty (95–120 miljarder kronor). Dessutom kan man inte räkna med bidrag från EU, som har som princip att satsa på mindre regionala flygplatser.

Men det är betydligt troligare nu att ett sådant projekt ska sättas i verket, säger en analytiker, regeringen behöver ett stort nationellt byggprojekt.

Enligt den internationella flygorganisationen IATA kommer över 60 miljoner resande att passera polska flygplatser år 2030. (Dziennik Gazeta Prawna och wB 2 feb 17)