Polen satsar på elbilar för stadstrafik

I förhoppning om att Polen ska bli storproducent av elbilar bjuder regeringen in landets företagare att delta i en tävling om konstruktionen av en liten elbil för stadsmiljöer. Det säger energiminister Krzysztof Tchorzewski. Vi hoppas att vi kan ta fram en elbilsprototyp som kan tillverkas här – i bästa fall ska vi kunna komma upp i 100 000 elbilar om året.

När prototypen är klar räknar man med att konstruktören sätter upp en produktionsanläggning. Staten kan gå in och bli delägare med kanske 49 % av kapitalet.

Varken staten eller de statskontrollerade energibolagen ska investera i anläggningen, säger Tchorzewski, de ska investera i energisektorn. Den statliga delen ska kunna säljas till privata investerare efter till exempel fem år.

De första prototyperna väntas redan nästa år. (Warsaw Voice 7 mars 17)