Szydło hyllades vid hemkomsten

Premiärminister Beata Szydło. Foto: flickr

Premiärminister Beata Szydło tog vid hemkomsten emot på flygplatsen av hela regeringen som med blommor hyllade henne för en stark insats i Bryssel.

Vi är stolta över premiärministern, hon var i en mycket svår situation, under enorm press och försvarade tappert den polska ståndpunkten, på ett sätt som kommer att gå till historien, sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Hon är en sällsynt kapacitet som vi är stolta över. Vi vill inte böja oss för det rikare och starkare väst utan kämpar för att fullfölja vårt uppdrag.

Detta är inte ett misslyckande utan en seger, sade Szydło när hon tackade för stödet. Vi kommer alltid att kämpa för Polens sak i Bryssel. Vi vill visa att Polen är ett stolt och enat land som är medlem i Europeiska Unionen. Vi vill att EU ska förenas och utvecklas och kommer att arbeta för det.

Det fanns inför valet av Tusk två osäkra röster – Ungerns Viktor Orban, som brukar ha samma åsikt som Polen i kontroversiella frågor, och Theresa May, som i flera månader bearbetat Polen för bästa möjliga stöd i Brexit-förhandlingarna.

Naturligtvis blev vi besvikna över att Orban vek sig men vi förstår ju att han utsattes för stark press, sade Kaczyński i en kommentar efter valet.

Orban är tacksam för att Polen tar på sig rollen av EUs svarta får, säger förre utrikesministern Radosław Sikorski. Idag talar ingen om att Ungern har brutit mot EUs principer, i stället ser man PiS-ledaren som Europas monster.

Polen och Ungern ingår tillsammans med Tjeckien och Slovakien i den s.k. Visedraggruppen. De fyra länderna brukar inför viktiga möten i EU träffas för att kunna presentera en gemensamhållning i de frågor som står på agendan. Förutom Tusk – som de övriga V4-länderna ville ha kvar som ordförande i Europeiska rådet, rådet också oenighet om Ryssland. Ungern har en betydligt mer positiv inställning till Moskva är Polen. (TVN och wB 10-11 mars 17)