Polen bjuder in deporterade att återvända

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Detta är er biljett till Polen, ni kommer att kunna bo i era egna bostäder och bygga era liv i Polen. Det sade premiärminister Beata Szydło till en grupp ättlingar till de polacker som av Sovjetunionen på 1930-talet deporterades till Kazachstan.

I dagarna har regeringen att skicka en proposition vidare till parlamentet med förslag om hjälp till tvångsförflyttade och deras anhöriga att återvända till Polen. 1936 deporterade Sovjet 70 000 polacker som bodde i gränsområdena mot väst, och efter andra världskrigets utbrott följde ytterligare förflyttningar av människor som bodde i östra Polen som då ockuperades av Sovjetunionen. De hamnade i Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och de asiatiska delarna av Ryska federationen.

Jag tror verkligen att ni kommer att få ett bra liv här, ni kommer att känna er hemma, för detta är ert fosterland, sade Szydło.

Repatrieringspropositionen erbjuder hjälp med visum, utbildning i polska språket och historien, arbetsmarknadsutbildning och ekonomiskt stöd

Redan år 2000 antogs en repatrieringslag men den har bara inneburit att runt 5 000 personer flyttat till Polen. En del av dem har kommit från de rebellkontrollerade områdena i Ukraina. De har på samma sätt fått hjälp med språket och arbetsmarknadsintroduktion. (Polskie Radio och wB 16 mars 17)