Lag om medieägande kommer till sommaren

TVP presenterade i dagarna ett brev som Mark Dekan, vd för det tysk-schweiziska medieföretaget Ringier Axel Springer i Polen, skrivit till sina anställda på tidningen Fakt, webbplatsen Onet och veckotidningen Newsweek Polska. I brevet hurrade han för att Donald Tusk trots den polska regeringens motstånd omvaldes som EUs permanenta rådsordförande och påpekade att deras läsare kommer från den stora majoritet polacker som gillar EU. Han hyllade också multispeed-tanken som regeringen Szydło är kraftfull motståndare till.

Det är ett exempel på olyckligt inflytande från utländska ägare och ett försök att störa de fria medierna i Polen, säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Vi måste minska andelen utländskt kapital på den polska mediemarknaden så att medierna representerar polska intressen.

Mediefrågan har från början varit högt prioriterad av PiS. Efter maktskiftet hösten 2015 antogs en lag som gav finansministern rätt att tillsätta cheferna på public service. Redaktörerna på Polskie Radio, TVP och nyhetsbyrån PAP byttes snabbt ut och den nya ledningen fick direktiv att spegla regeringens syn i olika frågor.

Nu är det de kommersiella mediernas tur.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński var mycket tydlig i sin inställning till utländska medier i ett tal i höstas:

Vi får inte låta dem terrorisera oss med sina kampanjer, varken här eller i EU. Vi måste ta itu med situationen innan det går helt snett. Steg för steg, som man gör i civiliserade stater, ska vi köpa medier så att den största delen av branschen till slut är polsk. Våra medier är till stor del i händerna på utlandet, och att de utnyttjar det politiskt är oacceptabelt i ett suveränt land, sade han.

Och på tisdagen säger vice kulturminister Jarosław Sellin att det ska finnas ett färdigt ett förslag om medieägande till sommaren.

Överdriven koncentration i en så känslig sektor som mediebranschen är naturligtvis inte hälsosamt, och det vet man i alla friska väst-ekonomier, säger Sellin. Vi bör kunna ha ett liknande system som i Frankrike och Tyskland. (Polskie Radio och wB 21 mars 17)