Attentat stoppade Kaczyńskis samtal med Theresa May

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński och hans delegation i London är i säkerhet och väntar nu på information om när man kan träffa den brittiska premiärministern Theresa May. Det säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

PiS-ledaren Kaczyński är i London för att diskutera brexitförhandlingarna och säkerhetsfrågor med May. Terrorattentatet som inträffade på onsdagseftermiddagen har emellertid inneburit att förhandlingarna skjutits upp.

Polska och brittiska ministrar har haft täta kontakter månaderna efter den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU. London vill försäkra sig om polskt stöd i vissa frågor inför förhandlingarna med EU och Polen vill ha garantier för att de många hundratusen polacker som bor i landet ska behandlas på bästa möjliga sätt. Polackerna blev sinnebilden för alla de EU-migranter som utgjorde billig arbetskraft i Storbritannien – och som fick del av det brittiska välfärdssystemet.

Premiärminister Beata Szydło har tidigare haft förhandlingar med May och trodde sig ha stöd av den brittiska regeringen i försöken att stoppa omvalet av Donald Tusk som EUs permanenta rådsordförande. Men May röstade för Tusk, och det kan tänkas lägga en viss sordin på stämningen under de kommande samtalen. (Polskie Radio och wB 22 mars 17)