Nya storflygplatsen beräknas kosta 20–30 miljarder

Statliga flygbolaget Lot är en av pusselbitarna i planerna på en ny storflygplats i Polen. Foto: PLL Lot

Antalet flygpassagerare i Polen ökar sedan flera år, och en av regeringens prioriterade frågor är att bygga en ny stor flygplats i centrala Polen. På tisdagen redogjorde vice infrastrukturminister Jerzy Szmit för finansdepartementets beräkningar kring projektet.

Det skulle kosta mellan 20 och 30 miljarder złoty (48–71 miljarder svenska kronor), beroende på var flygplatsen byggs och hur kommunikationerna runtomkring ser ut, sade Szmit. Det kan också tillkomma andra faktorer som vi inte känner till idag. Med tanke på Polens geografiska läge är det fullt möjligt att detta skulle kunna bli en storflygplats för hela Centraleuropa. Tidsplanen handlar om 10 till 15 år och det tar minst fem år innan själva bygget kommer igång, vilket innebär att vi har tid på oss att förbereda denna enorma investering.

Chopinflygplatsen i Warszawa tog förra året nästan 13 miljoner passagerare, gränsen går vid fjorton miljoner, sedan är det stopp, sade Szmit. Därför måste vi planera för hur vi ska hantera det ökande antalet passagerare på polska flygplatser.

Det finns prognoser som visar att 50–60 miljoner flygresenärer år 2030 kommer att passera polska flygplatser, och det statliga flygbolaget PLL Lot, med idag 5 miljoner passagerare om året, beräknas öppna fler linjer.

Finansminister Mateusz Morawiecki anser att en ny flygplats mellan Warszawa och Łódź bör bli en stor internationell knutpunkt, och enligt premiärminister Beata Szydło ska flygplatsen visa att Polen är ett dynamiskt utvecklingsland. PiS-ledaren själv, Jarosław Kaczyński, vill visa att Polen i alla bemärkelser är ett stort europeiskt land. Han ser 2022 som deadline för projektet.

För ett år sedan var utrikesminister Witold Waszczykowski på besök i Kina och diskuterade byggandet av en ny storflygplats. Han menade att man skulle kunna komma igång inom ett par år, och skissade på höghastighetståg till kringliggande stora städer.

Experter menar emellertid att kostnaden sannolikt blir 45–50 miljarder, som Polen måste skaka fram på egen hand eftersom EUs fonder inte kan tas i anspråk för ett sådant projekt. En utbyggnad av lågprisflygplatsen Modlin fem mil norr om Warszawa skulle bli avsevärt billigare. (TVN, Polskie Radio och wB 22 mars 17)