Polen har flera krav inför jubileumsmötet i Rom

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Warszawa kommer inte att acceptera Romdeklarationen om den inte innehåller de fyra punkter som är viktiga för Polen. Det säger premiärminister Beata Szydło till TVN.

De fyra punkterna är enigheten inom EU, försvar och ett nära samarbete med Nato, ett stärkande av de nationella parlamenten och principerna för den gemensamma marknaden, som bör förena och inte splittra. De måste finnas med i deklarationen så att den inte bara blir ett tomt dokument, säger Szydło.

EU-ledarna träffas i Rom på lördag för att fira Rom-fördragets 60-årsdag. Tanken är att då anta en vision av EU efter separationen med Storbritannien. Det är den deklaration som inte kunde antas vid toppmötet Bryssel för två veckor sedan eftersom Polen efter valet av Donald Tusk till permanent rådsordförande inte var enigt med de övriga.

Polen ställer sig också negativt till planerna på att medlemsländerna ska öka sitt samarbete i olika takt, vilket regeringen Szydło anser vore en katastrof som skulle leda till splittring.

Enligt tidningen Rzeczpospolita har regeringschefen en tuff uppgift framför sig på toppmötet i Rom. Dels ska hon kämpa emot att EU delas upp i två grupper med olika hög grad av samarbete, och dels ska hon försöka visa radera det dåliga intrycket efter det förra toppmötet.

Man hade inte räknat med Polens motstånd vid ordförandevalet, säger EU-diplomater till tidningen. Men dagen efter deltog premiärminister Beata Szydło på ett mycket konstruktivt sätt i diskussionerna om förberedelserna inför mötet i Rom. Hur hon kommer att agera i Rom vet man inte, ett liknande agerande då skulle kunna förstöra jubileumsfesten.

Politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) säger inofficiellt att regeringen kommer att försöka stärka sin position vid toppmötet i Rom, skriver Rzeczpospolita. Samtidigt är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis besök i London ett sätt att inför den brittiska premiärministern understryka regeringens självständighet. (TVN, Polskie Radio, Rzeczpospolita och wB 23 mars 17)