Legionowo vill inte slås samman med Warszawa

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har föreslagit en kommunsammanslagning – trettiotvå kranskommuner ska enligt förslaget inkorporeras med Warszawa.

Förslaget har inte väckt odelad förtjusning och i helgen hölls en folkomröstning om förslaget i staden Legionowo som ligger ett par mil norr om huvudstaden. Valdeltagandet var 46 % vilket är högt för polska förhållanden, och 94 % av dem som gick till valurnorna röstade nej.

Borgmästaren i Legionowo, Roman Smogorzewski, är djupt bekymrad över förslaget.

Man tror att en mega-kommun kommer att lösa alla problem, säger han. Men vi skulle förlora all självständighet. Det här förslaget har bara ett syfte: det ska göra det lättare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att vinna i nästa borgmästarval.

Borgmästaren i Warszawa idag, Hanna Gronkiewicz-Waltz, tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och hon har innehaft posten sedan 2006. För att råda bot på detta har PiS också föreslagit att ingen ska kunna väljas till borgmästare för med än två mandatperioder. (TVN Warszawa och wB 27 mars 17)