Allt fler barn föds i landet

Allt lfer barn föds idag i Polen. Foto: wikipedia.

Det nya barnbidraget som infördes för att öka antalet födda barn i landet har haft åsyftad effekt. Det säger familjeminister Elżbieta Rafalska till nyhetsbyrån IAR.

För tredje månaden i rad ökar nu antalet nyfödda, säger Rafalska, i januari föddes 4000 fler barn än året innan, en ökning med 14 %, i november var ökningen 15 % och i december 14 %. Polen har inte haft en sådan uppgång i födelsetalen sedan 1995.

Avsikten med det nya barnbidraget 500+, som innebär 500 złoty (drygt 1200 svenska kronor) i månaden per barn från och med det andra, var både att barnfamiljerna skulle få bättre ekonomi och att det skulle födas fler barn för att råda bot på de låga födelsetalen. Fattiga familjer kan få bidrag även för det första barnet.

Bidraget delas ut till nästan fyra miljoner barn vilket är drygt hälften av landets barn och ungdomar. Från april 2016 när bidraget började betalas ut och fram till slutet av februari har det kostat statskassan över 21 miljarder złoty. (Polskie Radio 31 mars 17)