Waszczykowski: EU kan inte straffa oss för nej till flyktingar

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Det är inte möjligt att straffa Polen för att vi inte tar emot migranter. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski med anledning av en artikel i brittiska The Times, där en diplomat hävdar att Polen och Ungern ska tvingas välja mellan att acceptera EUs flyktingkvot eller att lämna EU. Det ska enligt diplomaten också kunna bli ekonomiska konsekvenser – d.v.s. sänkta bidrag från EUs strukturfonder.

Bidragen till Polen är ett sätt att jämna ut skillnaderna mellan medlemsstaterna, säger Waszczykowski, och det finns ingen koppling mellan strukturfonderna och migrationspolitiken.

För övrigt är migranterna och de asylsökande inte bara från Mellanöstern och Afrika, och Polen har gett jobb och uppehållstillstånd åt nästan 1,3 miljoner ukrainare förra året, säger utrikesministern. Därmed är det slut på den diskussionen.

2015 tvingades den dåvarande polska regeringen att acceptera att polackerna fram till 2017 skulle ta emot runt 6 000 asylsökande från flyktinglägren vid Medelhavet, men inga flyktingar har än så länge fått komma.

Vid ett besök i Warszawa i slutet av mars sade EUs flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos att EU har verktyg, medel och makt att tvinga medlemsländerna att ta emot sina flyktingkvoter. Högskoleminister Jarosław Gowin gick genast ut och svarade att Polen inte accepterar EUs kvotsystem och att EU tydligen inte har märkt det. (Polskie Radio och wB 5 april 17)