Haverirapport underkänns av expert

Smolenskutredningens förre ordförande Maciej Lasek.
Skärmdump från PolSat News.

Det material som regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) utredningskommission presenterat den 10 april, på 7-årsdagen av Smolenskolyckan, får underkänt av Maciej Lasek, som 2012–2016 var ordförande i den ursprungliga haverikommissionen.

Tryckvågen som kommittén talar om finns inte registrerad någonstans, och det borde den vara om den ägt rum, säger Lasek till PolSat News. Och ljudet av en explosion skulle ha hörts på inspelningarna från cockpit. Det finns inga vittnen som hört ljudet av någon explosion eller känt någon tryckvåg.

När försvarsminister Antoni Macierewicz säger att det fanns föremål från planet bakom den björk som flygplanets vinge slog i, så handlar det om en liten metallbit som hittades år 2012. Men i april 2010, då flygplanet störtade fanns den inte där, säger Lasek.

Han underkänner de experiment som kommissionen gjort med en modell av presidentplanet i skala 1:100 och hänvisar till en forskningsrapport från det amerikanska rymdorganet Nasa.

Kommissionen tar också upp de sekunder som ska vara bortklippta på inspelningen, säger Lasek. De försökte med samma argument för ett halvår sedan men åklagaren delade inte deras uppfattning. Det handlar i verkligheten om 1,5 sekunder – vilket är de svarta lådornas fördröjning. Kommissionens material stämmer inte med de faktiska omständigheterna. (PolSat News 10 april 17)