Bara 5 % tror att Smolenskplanet sprängdes

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Inför 7-årsdagen har flera medier tagit reda på vad polackerna egentligen tror om orsakerna till flygolyckan vid Smolensk den 10 april 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom.

Senast är det radio RMF FM som i samarbete med opinionsinstitutet Ibris konstaterar att de som idag tror att presidentplanet utsattes för ett politiskt attentat har sjunkit till 5 %. Över hälften av de 1100 svarande anser att det dåliga vädret och påtryckningar på piloterna måste ha varit orsaken.

Ändå talade åklagarmyndigheten i förra veckan om att de ryska trafikledarna på flygfältet medvetet misstänks ha gett besättningen fel instruktioner. På måndagen den 10 april höll också den återupplivade Smolenskutredningen presskonferens och rapporterade om sina sprängexperiment på en modell av planet där de kommit fram till att presidentplanet måste ha utsattas för ett sabotage.

Flera andra undersökningar visar alltså på att allt färre tror på attentatsteorin. Och det är ganska intressant, eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) verkligen hamrar in sabotagebudskapet. Den 10 varje månad hålls minnesceremonier för offren med tal av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Försvarsminister Antoni Macierewicz, som sedan 2010 regelbundet hållit Smolenskkonferenser där handplockade experter uttalat sig om tänkbara sabotagemöjligheter, har också sedan maktskiftet 2015 med jämna mellanrum utlovat att Smolenskutredningen snart ska avslöja saftiga hemligheter. PiS-politiker i de flesta städer i landet har sett till att få fram minst ett minnesmärke över offren – i första hand över dem som har anknytning till bygden men också över presidenten och den maktpolitiska elit som följde med honom på resan till Katyń. Och en av höstens hetaste nyheter var öppnandet av offrens gravar – nya obduktioner skulle göras i jakten på spår efter sprängämnen.

Trots den intensiva kampanjen har polackerna idag alltså svårt att tro att president Kaczyński skulle ha varit till så stort besvär för Rysslands president Putin att han måste elimineras. (RMF FM m fl polska medier. 13 april 17)