Macierewicz kan vara på väg bort

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz sitter nu löst i regeringen. Att hans unge skyddsling Bartosz Misiewicz kastas ut ur partiet är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis sista varning, rapporterar nyhetsportalen onet.pl.

Nu gäller det när, inte om, säger en källa till onet. Hans dagar är räknade.

Att en offentlig kommitté skulle granska affären Misiewicz var förnedrande för försvarsministern. I kommittén satt tre profiler i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som alla är kända motståndare till Macierewicz.

Det handlar inte bara om Misiewicz som trots bristande meriter gjorde kometkarriär på departementet utan också på att Macierewicz byggt upp en så stark ställning att han börjar bli ett hot mot Kaczyński själv.

Kaczyński ska vid ett personligt möte med sin gamle vän ha gett honom en kraftig reprimand. Därefter ställde han ministern inför ett ultimatum: om inte Misiewicz får gå kan försvarsministern se sig om efter ett annat jobb.

Premiärminister Beata Szydło ser Macierewicz och hans olika utspel som en stor belastning i regeringen, säger onets källa. Hon tvingades acceptera att han blev minister. President Andrzej Duda har samma inställning – han oroar sig för att landets erfarna generaler nu lämnar armén i rask takt. Utöver det har Macierewicz också justitieminister Zbigniew Ziobro, finansminister Mateusz Morawiecki, och utrikesminister Witold Waszczykowski som sina fiender. (onet.pl 14 april 17)