Polen ber USA sätta press på Moskva

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Nästa vecka reser utrikesminister Witold Waszczykowski till USA och ska då fråga om Washington kan vara behjälplig med att få hem vraket efter Smolenskolyckan 2010.

Jag hoppas på amerikanerna, säger Waszczykowski till den konservativa nätportalen wpolityce.pl. Det är visserligen sju år sedan olyckan och den nya administrationen kanske behöver lite tid på sig, men det vore bra om amerikanerna kunde sätta press på Moskva.

Jag tog upp frågan redan med den förre utrikesministern John Kerry, men de agerade inte. När jag träffar den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ska jag informera om hur långt vi har kommit i utredningen av den polska tragedin, och hur vi paralyseras av att vi inte får tillbaka vraket och de svarta lådorna, att vi inte får förhöra de ryska flygledarna som hade sin del i katastrofen, säger utrikesminister Waszczykowski. Den enda anledning jag kan se till att Moskva inte vill lämna tillbaka flygplansvraket är att det finns bevis där som de inte vill ska upptäckas.

Att jag talar med USA om det här innebär ju inte att Smolensktragedin blir deras viktigaste fråga i samtalen med Rysslands utrikesminister Lavrov, säger Waszczykowski, det vore naivt att tro. Men jag lämnar detaljerna åt Washington, jag ber dem formellt ansluta sig till utredningen. Då kan vi till exempel be amerikansk expertis om hjälp i vissa frågor.

Katastrofen är fortfarande ett stort mysterium, konstaterar den polske utrikesministern, det finns olika teorier om vad som har hänt och en del är mycket extrema. En teori är att den skedde avsiktligt och det måste vi ta med i beräkningen. Men det finns också enklare hypoteser som stämmer med rapporten från den haveriutredning som gjordes under den förra regeringen som talar om misstag. Idag vet vi att det huvudsakligen var de ryska trafikledarna som begick misstagen. (wPolityce 14 april 17)