Duda kan stoppa Ziobros domstolsförslag

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

När justitieminister Zbigniew Ziobro nu förbereder en omfattande omreglering av Nationella domarrådet, KRS, där allt mer makt läggs i justitieministerns händer visar det sig att president Andrzej Duda har invändningar.

Presidenten har flera gånger talat med justitieminister Zbigniew Ziobro om förändringen av domstolsrådet och uttryckt sina tvivel om lagförslaget, säger Dudas talesperson Marek Magierski till TVN. Om Rådet ska få helt nya ledamöter måste de nuvarande ledamöternas mandat avslutas – och det finns definierat i grundlagen hur långa mandatperioderna ska vara. Presidenten är ju själv jurist och han ägnar särskild uppmärksamhet åt lagändringar.

Magierowskis uttalande har väckt stort intresse i Polen och många frågar sig om presidenten kan komma att använda sitt veto mot lagen om Nationella domarrådet. Det skulle också kunna innebära att Duda stoppar Ziobros andra lag om domstolsväsendet, som ger honom makten att utse även domstolarnas ordförande.

Samtidigt riskerar Duda att hamna än mer i onåd hos den som har den verkliga makten i Polen, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Duda var inledningsvis en följsam president som snabbt skrev under de lagar som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) trumfat igenom under nattliga debatter i parlamentet. Men relationerna Kaczyński-Duda är sedan länge ganska frostiga.

Nyligen ådrog presidenten sig Kaczyńskis ogillande genom att i egenskap av överbefälhavare skriva brev till försvarsminister Antoni Macierewicz och begära information om varför hundratals höga officerare lämnat krigsmakten. Breven besvarades så nonchalant att presidenten kallade Macierewicz till ett möte där försvarsministern stärkte sin närvaro med ett gäng generaler. Konflikten löstes åtminstone till synes av Kaczyński som konstaterade att Duda hade rätt. Men Kaczyńskis och Dudas relationer är inte optimala och såväl Macierewicz som Ziobro ingår i partiets kärna. (TVN och wB 18 april 17)