PiS tillbaka i opinionstoppen

Om det varit val i första halvan av april skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 38 % av rösterna, rapporterar opinionsinstitutet Kantar Public, f.d. TNS Polska.

Jämfört med för en månad sedan, då regeringspartiet hade gått ner till 27 % har PiS nu fått tillbaka samma antal som i valet 2015.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 19 % om det vore val idag – mot 27 % för en månad sedan.

Det ser ut som att de som ogillade PiS enträgna försök att stoppa omvalet av Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet nu har kommit tillbaka och som att skandalerna kring i första hand försvarsminister Antoni Macierewicz inte har spelat så stor roll.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 som ligger kvar på 11 %, medan liberala Moderna fortsätter sin kräftgång och landar precis på 5-%–spärren.

Bondepartiet PSL skulle inte komma in i parlamentet om det vore val idag, och inte heller Vänsteralliansen (SLD), vänsterpartiet Tillsammans, Högerextrema Frihet eller Janusz Palikots Din Rörelse.

Valdeltagandet skulle enligt undersökningen kunna bli 69 % vilket är högt i ett land där det brukar ligga runt 50 %. (onet.pl och wB 20 april 17)