USA: Vi kan inte hjälpa till med mer

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Vi kan inte se hur vi skulle kunna hjälpa Warszawa i utredningen av Smolenskolyckan. Det säger USAs ambassadör i Polen, Paul W Jones till nyhetsbyrån PAP. Det är en sådan tragedi för Polen och det polska folket att ha förlorat alla dessa 96 ombord på planet, det går knappt att förstå för andra länder, sade Jones till nyhetsbyrån PAP. Utrikesminister Waszczykowski har tagit upp frågan om hjälp på ett antal olika möten under den tiden jag har varit här, ett och ett halvt år ungefär. Vi har informerat både den förra och den nuvarande regeringen om det.

USA har lämnat all hjälp och information som vi har kunnat, vilket har varit ganska lite, sade Jones. Men vi bidrog till den ursprungliga utredningen och vi har försäkrat oss om att den informationen har vidarebefordrats till myndigheterna efter maktskiftet i Polen. Så vi kan inte se att det finns något annat som vi skulle kunna bidra med. Vi har gett allt vad vi har haft.

Utrikesminister Witold Waszczykowski har just varit i USA, där han bett utrikesminister Rex Tillerson om hjälp med att få hem det förolyckade presidentplanet från Ryssland.

Att Ryssland vägrar återlämna flygplansvraket ser PiS som en bekräftelse på att planet sprängdes i luften, en teori som ursprungligen kom från försvarsminister Antoni Macierewicz och nu som PiS egen haveriutredning också lagt fram.

I helgen avgick haverikommissionens ordförande Wacław Berczyński, som en stor del av sitt liv arbetat i amerikansk flygplansindustri. För några dagar sedan hävdade han att det var han som stoppade inköpen av den franska helikoptern Caracal till försvaret – en utsaga som väckte stor uppståndelse.

Ordern placerades i stället hos ett amerikanskt bolag, Lockheed Martin.

Helikopteraffären är en av de affärer som omgett försvarsminister Antoni Macierewicz sedan han fick ansvaret för krigsmakten.

Oppositionen kräver nu en utredning av vad som egentligen har hänt bakom kulisserna. (Polskie Radio, onet.pl 21 april 17)