Medborgarplattformen leder i två opinionsmätningar

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen. Foto: PO, FB.

Flera undersökningar som genomförts under den senaste tiden pekar på att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tappar popularitet.

I en mätning från opinionsinstitutet Kantar Public i slutet av april får PiS 27 % medan oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) får något mer, 28 %. En annan undersökning från Millward Brown vid samma tid visar att Medborgarplattformen (PO) får 31 % mot 29 % för PiS.

I båda mätningarna intar populistiska Kukiz’15 tredjeplatsen med 12 respektive 10 %. Liberala Moderna, som tidigare utmanat Medborgarplattformen om titeln oppositionsledare, får i båda mätningarna bekräftat att partiet är på tillbakamarsch. I slutet av april får partiet 4 respektive 5 %. Moderna har redan i tidigare opinionsmätningar legat farligt nära de 5 % som krävs för att komma in i parlamentet – och i en av de senaste mätningarna ligger partiet nu alltså under spärren.

Vänsteralliansen (SLD) som idag inte har plats i parlamentet skulle däremot ta sig över spärren med 5 respektive 6 % av rösterna i de senaste mätningarna.

Bondeförbundet PSL, som idag sitter med i parlamentet får inte tillräckligt mycket stöd i någon av de två aktuella undersökningarna. (Warsaw Voice, gazeta.pl och wB 26 april och 4 maj