Kjell Albins sista bok handlar om Lenin

Journalisten Kjell Albin Abrahamon.
Foto: Gunilla Lindberg.

I mars kom Kjell Albin Abrahamsons definitivt sista bok Stor var Lenin – en massmördare och hans statskupp. Där fortsätter han sin oförtrutna kamp mot socialismen och har nu nått fram till vänsterns myter om Lenin.

På sitt oefterhärmliga sätt går Kjell Albin igenom sina och andras argument, han slår hårt mot svenska medier som han tycker har blundat med båda ögonen och hellre visat matlagningsprogram än informerat om viktiga händelser i Öst- och Centraleuropa. Han polemiserar mot journalister som argumenterat mot honom och citerar generationer av vänsterledare.

Boken om Lenin är på många sätt en bladvändare med många slående formuleringar. Det är lätt att höra hans engagerade röst på varje boksida.

Bara en sådan sak som kapitelrubrikerna sätter fantasin i rörelse. Där hittar man till exempel Lenin plågas i Sibirien – av brist på tjänstefolk; Feministen Lenin; Lenin + Rolls Royce = sant, Det obegripliga inträffar – Lenin dör. Han skriver om Lenins son i Sverige, om Lenins svenske bankir, kulturhataren Lenin, massmördaren Lenin. Det är en rejäl genomgång av Lenin, hans liv och gärning ur en annorlunda synvinkel.

Att Kjell Albin var en kämpande antisocialist är ingen överraskning – tidigare har han sagt att han vill vara en sten i vänsterns sko, han vill avslöja dem som nu inte låtsas om att de tidigare hyllat socialismen trots alla uppgifter om massmord, tyranni och falskhet. Man kan bara konstatera att han är lika aktiv i sin kamp som Jan Myrdal – fast åt andra hållet.

Fast avsevärt roligare och mera lättläst.

Stor var Lenin kommer ut på Hjalmarson & Högbergs förlag, som gett ut flera av hans tidigare femton böcker.

Gunilla Lindberg