Vilda Vasar i polsk-svensk historia

Herman Lindqvists bok De vilda Vasarna.

Herman Lindqvist har i sin senaste bok De vilda Vasarna, utgiven på Albert Bonniers förlag, skildrat släkten Vasa från grundaren Gustav I till den sista Vasa-ättlingen, drottning Kristina. Den som är det minsta intresserad av Polens och Sveriges gemensamma historia har en del roligt att hämta här.

Det handlar inte bara om Sigismund, som ju under en kort period var kung i båda länderna i väntan på att pappa Johan III skulle gå bort och lämna plats för sonen på den svenska tronen – nej, det pågick flera sonderingar mellan Stockholm och Kraków om tänkbara äktenskap mellan prinsar och prinsessor från de två länderna.

Det är allom bekant att Sigismunds mor, Katarina Jagellonika, gift med Johan III, var en sådan polsk prinsessa och syster till den regerande polske kungen. Få vet kanske att även Gustav Vasa själv umgicks med planer på att gifta in sig i det polska kungahuset, så också Erik XIV.

Cecilia Vasa, dotter till Gustav I och syster till Erik och Johan, hade en relation med den polske greven Jan Tenczyński, som emellertid dog innan det hann bli giftermål.

Sigismunds liv i Polen får stort utrymme, men hans syster Anna levde också ett intressant liv där.

Lindqvist skriver sedvanligt rappt, lättläst och spännande, texten är full av roliga observationer. I litteraturlistan finns också en rad polska historiska verk, vilket innebär att det i boken förekommer uppgifter som kanske inte tidigare setts i svensk litteratur.

Gunilla Lindberg