Medborgarplattformen ökar igen

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 28 % av rösterna och det ledande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 27 %. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Public Kantar som redovisas i tidningen Gazeta Wyborcza. Skillnaden mellan de två rivaliserande partierna är alltså bara 1 % – tidigare i veckan visade en annan undersökning ett gap på hela 8 % till PiS fördel.

Bara två av de övriga politiska partierna skulle få över 5 % och därmed komma in i riksdagen, nämligen populistiska Kukiz’15 (10 %) och Moderna, som ligger precis på gränsen (5 %).

Hela 15 % är osäkra.

Tittar man bakåt på Kantar Publics undersökningar i år ser man tydligt att det forna regeringspartiet Medborgarplattformen håller på att återta förtroendet. Stödet för PiS går lite upp och ner – efter striden om Donald Tusk i Europeiska rådet var regeringspartiet nere på 27 %. Man kan också se att liberala Moderna inte längre tilltalar väljarna, partiet har gått kräftgång hela våren och ligger farligt nära gränsen i flera olika mätningar. (Natemat.pl och wB 10 maj 17)