Åtta gripna i fastighetsskandalen

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Åtta personer, bland dem tre advokater, har gripits i samband med utredningen av en fastighetsskandal i Warszawa.

Det handlar om fastigheter som exproprierades under kommunisttiden och som ska återlämnas till de rätta ägarna, en långdragen process som visat sig attraktiv för bedragare av olika slag.

Förra året uppstod misstankar om korruption i samband med återställandet av en av de mest fashionabla fastigheterna i centrala Warszawa, varvid borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz sparkade tre anställda.

Åklagarna utreder nu runt 150 fall och det handlar om förluster på 50 miljoner złoty (nästan 125 miljoner svenska kronor), säger justitieminister Zbigniew Ziobro.

Vice justitieminister Patryk Jaki kommer att leda en nytillsatt kommission som ska utreda skandalen. Kommissionen ska kunna återkalla beslut om återlämnande av fastigheter om oegentligheter förekommit.

De tomter som konfiskerades använde kommunistregimen för att bygga skolor, sjukhus och bostäder i det sönderbombade Warszawa. Efter kommunismens fall har de forna ägarna kunnat ansöka om att få tillbaka sin egendom. (Polskie Radio 11 maj 17)