Polen hedrade krigshjältar

Marskalk Józef Piłsudskis monument i Warszawa.
Foto: G. Lindberg

Polen hedrade på fredagen minnet av två krigshjältar – marskalk Józef Piłsudski från första världskriget och general Władysław Anders från andra världskriget. Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Piłsudski var dels general och besegrade oväntat Röda armén i ett berömt slag 1920 som brukar kallas Miraklet vid Wisła; dels var han marskalk och ledde landet under uppbyggnaden av Andra republiken (1918–1939).

General Anders i sin tur ledde 120 000 polacker ut från sovjetiska krigsfångeläger under andra världskriget. Han byggde av dem upp en armé på över 100 000 man, som fick lämna de sovjetiska krigsfångelägren för att under Anders befäl kämpa mot nazi-Tyskland. Ett av de mest berömda slagen stod vid Monte Cassino 1944. (Polskie Radio 12 maj 17)