Błaszczak: Flyktingar är värre än sanktioner

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Om Polen tvingas ta emot flyktingar så vore det värre än eventuella sanktioner från EU. Det säger finansminister Mateusz Morawiecki på onsdagen.

Kom ihåg vad som hänt i Västeuropa, kom ihåg terrorattackerna som tyvärr i princip är ett faktum i de större länderna i EU, sade Błaszczak. Kom ihåg att det började med några relativt få muslimska

På tisdagen, sedan EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopolous, påpekat att de länder som fortfarande inte tagit emot några asylsökande ur den grupp som EU åtagit sig att fördela bland medlemsländerna nu måste börja agera.

I juni går tidsfristen ut, sade han.

Premiärminister Beata Szydło svarade med att det faktiskt inte finns någon överenskommelse om att flyktingarna ska fördelas enligt det som kallas EUs kvotsystem, och att Polen inte kommer att acceptera några flyktingar.

Hon hävdade också att Polens tuffa attityd i sammanhanget spritt sig bland medlemsländerna.

I september beslöt EU-länderna att gemensamt fördela 100 000 av de flyktingar som tagit sig till Italien och Grekland, och Polens dåvarande regeringschef, Ewa Kopacz från Medborgarplattformen (PO) accepterade sammanlagt 10 000 asylsökande. I oktober samma år röstades regeringen bort och de mer EU- och flyktingkritiska Lag och Rättvisa (PiS) tog över. Sedan dess har PiS gjort motstånd genom att hänvisa till ukrainska säsongsarbetare och krävt att få granska dem som kan bli aktuella för att kunna sortera bort eventuella turister och ekonomiska flyktingar. (Polskie Radio 17 maj 17)