Schetyna: Vi bör göra vad vi har lovat

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen. Foto: PO, FB.

Polen bör uppfylla sina åtaganden om att ta emot asylsökande. Det säger Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen (PO) som satt i regeringsställning när EU i september 2015 beslöt att fördela 100 000 flyktingar från lägren i Italien och Grekland via ett kvotsystem.

Polen åtog sig då att ta emot sammanlagt 10 000 asylsökande under ett par år. I oktober samma månad förlorade Medborgarplattformen makten till EU-skeptiska Lag och Rättvisa (PiS), som direkt sade nej till flyktingar.

På tisdagen satte EUs migrationskommissionär upp juni månad som gräns för medlemsländer som tagit emot inga eller få asylsökande.

Premiärminister Beata Szydło var snabbt ute och förklarade att fristen inte gäller Polen som inte accepterar systemet med flyktingkvoter. (onet.pl 17 maj 17)