Waszczykowski: Vi är redo för en omstart i de polsk-franska relationerna

Utrikesminisetr Witold Waszczykowski. Foto: D Piasecki, flickr

Polen är redo för en omstart i de polsk-franska relationerna. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski på tisdagen i ett telefonsamtal med Frankrikes nyutnämnde minister för EU- och utrikesfrågor, Jean-Yves Le Drian.

Waszczykowski erinrade om en lång tradition av partnerskap och vänskap mellan de två länderna och uttryckte förhoppningar om samarbete och gemensamma projekt i framtiden, även inom EU och Nato.

En konstruktiv dialog mellan Polen och Frankrike är oumbärlig vid lösandet av de utmaningar som EU står inför, sade Waszczykowski. Weimartriangeln – det forum där Frankrike, Tyskland och Polen diskuterar gemensamma frågor – bör spela en särskild roll i byggandet av ett säkert Europa, ett Europa som svarar mot medborgarnas behov.

Relationerna mellan Polen och Frankrike har varit svala en tid – det väckte irritation i Paris när försvarsminister Antoni Macierewicz bröt ett ingånget avtal om att köpa franska arméhelikoptrar för 13 miljarder złoty (30 miljarder svenska kronor) och i stället gjorde affär med ett amerikanskt företag.

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron har irriterats över Polens alla konflikter med EU, och sade under sin valkampanj att han som president ska arbeta för att EU ska införa sanktioner mot Polen. Han jämställde också PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och Ungerns premiärminister Victor Orbán med den franska nationaliströrelsens Marine Le Pen, och Rysslands president Vladimir Putin, och han anklagade regeringen för att dra utländska företag och arbetstillfällen till Polen med ojusta medel.

Waszczykowski, som då svarade att Macrons orättvisa anklagelser kom sig ut att den franska ekonomin inte på många på än kan tävla med den polska, ska nu alltså försöka tina upp de kyliga relationerna med Paris. (Polskie Radio och wB 23 maj 17