Biskop kritisk till Smolenskmötena

Biskop Tadeusz Pieronek. Foto: Ralf Lotys, wikipedia.

De månatliga Smolenskceremonierna är ren politik. Det säger biskop Tadeusz Pieronek till tidningen Rzeczpospolita.

Han reagerar inte minst på att ceremonierna numera hålls två gånger i månaden i Kraków. Dels på olycksdagen den 10 och på begravningsdagen den 18, då PiS-ledaren Jarosław Kaczyński kör ner till sin brors grav i katedralen.

Det här är ren politik, säger Pieronek. Marscherna genom Warszawa och talen vid presidentpalatset har inte med religion att göra. Man talar inte längre om offren eller olyckan vid Smolensk, man använder tragedin som ett politiskt verktyg.

Biskopen är också mycket kritisk till att det byggs så många monument över den omkomne presidenten Lech Kaczyński.

Snart finns det en staty över Lech Kaczyński i varje stad, säger Pieronek. Så var det i Sovjetunionen också, man satte upp monument över Stalin överallt, det skulle finnas ett porträtt av Stalin i varje hus. Man kan försöka införa en sådan religion här också, men det är Kaczyński-religion, det är inte kristendom. Ska det kanske finnas ett porträtt av Lech Kaczyński i varje hem som man ska buga inför, som i Nordkorea?

Jag sade från början att det var fel att begrava presidenten i Wawel, då skulle det uppstå en kult, säger biskopen. Nu är det gjort men det finns ingen anledning att skruva upp kulten ännu mer. Den 18 varje månad ska polisen skydda Wawel – det är som om det vore undantagstillstånd i Polen. Poliserna skrattar åt det, men de gör vad de blir tillsagda. Varför sker detta, och vad kostar det polackerna? (Fakty.interia.pl 18 maj 17)

 

Biskop Tadeusz Pieronek

Foto: Ralf Lotys