Prover från Smolenskplanet till ännu ett laboratorium

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Prover från president Lech Kaczyńskis flygplan som störtade utanför Smolensk i april 2010 har skickats till det brittiska försvarets tekniska forskningslaboratorium i Kent för fysiokemiska tester. Det uppger en talesperson för Smolenskutredningen.

Tidigare har utredningen beställt tester från laboratorier i Italien, Spanien och två andra laboratorier i Storbritannien.

Regeringens Smolenskutredning som aktiverades i samband med maktskiftet hösten 2015, accepterar inte den officiella haverikommissionens slutsats att olyckan berodde på en olycklig kombination av dåligt väder, misstag från besättningen och från trafikledarna i kontrolltornet på den ryska militärflygplatsen Severny. Utredningen försöker i stället bevisa att planet sprängdes i luften på initiativ av den ryske presidenten Vladimir Putin. Den teorin får i viss mån näring av att Ryssland vägrar återlämna flygplansvraket. (Polskie Radio 25 maj 17)