Till minne av de första fria valen …

Idag för 28 år sedan försvann kommunismen i Polen. Den röstades bort i de första delvis fria parlamentsvalen den 4 juni 1989 och de flesta trodde att förtryckets tid var över.

Det är onekligen värt att fira. Polacker samlades idag för att minnas och utbringa en skål för friheten.

Friheten är bara en. Antingen finns den där eller inte. Vi gläds åt att Polen åter blev fritt år 1989. Idag har vi all rätt och skyldighet att värna och skydda de då återvunna friheterna. Leve friheten! sa förre presidenten Bronisław Komorowski och utbringade en skål.

Hundratals människor tågade från Konstitutionsdomstolens byggnad i en ”Frihetens marsch” som organiserades av Kommittén för demokratins försvar (KOD). Folk skanderade ”det fria europeiska Polen”, ”vi ska försvara demokratin” och ”demokrati, jämlikhet, demokrati”. Såväl polska som europeiska flaggor vajade högt.

Valet i juni 1989 visade den styrka som folkets röst har. Det var en stor framgång och polackerna började då tänka på framtiden. Förhoppningen om att demokratin skulle bestå var stark.

En annan manifestation utspelade sig i Gdańsk, vars flygplats är uppkallad efter Solidaritetsikonen Lech Wałęsa. Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) anhängare i staden är väl bekanta med partiledaren Jarosław Kaczyńskis oförsonliga hat mot rivalen Wałęsa, PiS-politiker i staden har flera gånger föreslagit att flygplatsen ska få ett annat namn. På söndagen arrangerades en demonstration där man – om än tillfälligt – spände upp en enorm banderoll med texten Gdańsk flygplats Anna Walentynowicz. Banderollen dolde den mur där motsvarade text med Lech Wałęsas namn står inskrivet.

Anna Walentynowicz var också en av portalfigurerna i Solidaritet, hon omkom i Smolenskolyckan 2010. Wałęsa fick Nobels fredspris och blev landets president, han firades som frihetshjälte över hela världen. Det har Kaczyński-falangen aldrig kommit över. (TVN, Natemat.pl och wB 4 juni 17)