Nytt vittne till Smolenskolyckan

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

President Lech Kaczyńskis plan ska ha brunnit när det störtade vid Smolensk 2010. Det uppger ett ryskt vittne enligt Gazeta Polska och Telewizja Republika, skriver Polskie Radio.

Först var det tjock dimma men den började tunnas ut och jag hörde ett flygplan, säger vittnet. Ögonblicket efteråt såg jag det, flammor kom ut från sidan, sedan hörde jag en krasch och så blev det tyst, säger vittnet.

Enligt webbplatsen Niezalezna har de ryska myndigheterna aldrig talat med mannen, trots att den officiella haverikommissionen var rysk.

Nittiosex personer, inklusive president Kaczyński omkom vid olyckan. Haverikommissionen kom fram till att misstag från besättningen var anledningen till flygkraschen. En parallell statlig polsk utredning ansåg att det fanns anledning till kritik även av de ryska trafikledarna i kontrolltornet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inledde tidigt egna undersökningar – man anser att planet sprängdes på initiativ av Moskva. Efter maktskiftet hösten 2015 öppnade PiS åter upp den officiella utredningen som avslutades 2011. Idag anser man att de ryska trafikledarna medvetet misslett presidentplanet som var på väg att landa.

I avsikt att finna bevis för ett politiskt attentat öppnas efterhand alla offrens gravar för förnyad obduktion. Prover har sänts till flera forensiska laboratorier runtomkring i Europa, hittills utan resultat. De nya experterna har också gjort tester med explosioner som inte lämnar spår efter sig. (Polskie Radio och wB 7 juni 17)