Stödet för PiS ökar igen

Om det vore val idag skulle 32 % (+3 %) av väljarna rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och småpartierna Polen Tillsammans och Solidariska Polen. Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 27 % (-4 %). Det visar en färsk undersökning som opinionsinstitutet Kantar SA Millward Brown gjort åt TVN.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 med 9 % (-1 %). Det liberala partiet Moderna som legat farligt nära femprocentsspärren i flera mätningar i vår skulle få 8 % (+3 %) av rösterna. Även Vänsteralliansen (SLD) som idag inte sitter i parlamentet skulle ta sig över spärren med 6 %.

Bondepartiet PSL får bara 4 % (+1 %) och skulle inte komma in om det vore parlamentsval idag. Inte heller övriga småpartier.

Den största överraskningen står Moderna för – partiet har tagit tillbaka hela 3 % av de väljare som flydde till huvudsakligen Medborgarplattformen efter julens protester i parlamentet. Skälet till den ökade populariteten tillskrivs partiets två nya förslag – enligt det ena ska lägre skatter ersätta det nya flerbarnsbidraget 500+ och enligt det andra ska Polen acceptera att ta emot flyktingar.

Att Medborgarplattformens ordförande Grzegorz Schetyna svävat på målet vad gäller såväl barnbidrag som flyktingar anses ligga partiet i fatet när väljarna ska ange vem de vill ska styra landet.

Det verkar nu mindre troligt att Medborgarplattformen och Moderna skulle kunna vinna valet om de ställde upp på samma vallistor som man tidigare spekulerat i.

Att stödet för PiS nu stiger gör det också mindre troligt att det blir någon mer omfattande regeringsombildning på kongressen i slutet av juni. (TVN 24 6 juni 17)