Moskva: Polackerna identifierade offren själva

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Den nya Smolenskutredningen meddelade i förra veckan att man efter att ha öppnat en rad av offrens gravar funnit att en del kistor innehöll kroppsdelar från flera personer. Rapporten har väckt upprördhet – man upplever att offren behandlats med brist på respekt efter flygolyckan 2010, då alla 96 ombord omkom. Många anhöriga har dessutom motsatt sig gravöppningarna och vill att ytterligare undersökningar ska stoppas så att de efterlevande får ro.

Direkt efter olyckan reste både polska experter och anhöriga till Smolensk, bland dem dåvarande hälsoministern Ewa Kopacz.

Kort efter begravningen av offren upptäcktes att flera personer placerats i fel kista, och den ryska haverikommissionen kritiserades för slarv. Moskva meddelade redan då att det var polackerna själva som identifierat offren och förslutit kistorna.

Ryssland ger efter de senaste beskeden från den nya Smolenskutredningen samma besked som tidigare.

Offren i Smolenskolyckan identifierades av polska tjänstemän, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Polska myndigheter tryckte på för att offrens kvarlevor skulle överlämnas så snart som möjligt.

Planet störtade den 10 april, ryska rättsläkare undersökte de avlidna och tog prover 11 och 12 april, och den 13 april överlämnades de till Polen, säger Zacharova. Kropparna lades i kistor i närvaro av företrädare för Polen utan att ens bli avtvättade, polackerna insisterade på att få göra det själva. De skulle ta egna prover och ville bevara så mycket material som möjligt.

Vi har gjort allt vi har kunnat, och vi kan inte ställas till svars för vad som hände med kistorna sedan de kommit tillbaka till Polen. (Polskie Radio och wB 8 juni 17)