Trump ska mötas av jublande polacker

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

USAs president Donald Trump är inte så pigg på att besöka London av oro för att möta kritiska demonstranter. På sin första utlandsresa i Europa möttes han inte av några entusiastiska människomassor.

Men Vita Huset har av utrikesminister Witold Waszczykowski övertygats om att vid ett besök i Polen kommer allt att bli helt annorlunda.

Det skriver nyhetsportalen Onet.pl.

Trump besöker London den 4–5 juli, tar en kort avstickare till Polen den 6 juli för att resa vidare till Hamburg där G20-mötet pågår 7–8 juli.

Trump är missnöjd med att hans första besök i Europa inte väckt väntad entusiasm. Såväl Tysklands kansler Angela Merkel och Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron dessutom kyligt kommenterat Trumps olika utspel, inte minst sedan Trump beslöt att USA ska lämna klimatöverenskommelsen i Paris. Den amerikanske presidenten ska också ha störts av det positiva mottagande som hans företrädare Barack Obama nyligen fick i Berlin.

I detta bistra läge passade Waszczykowski på, skriver Onet.pl. Han framhöll i ett brev att den polska regeringen står Trump ideologiskt mycket nära, att man vill ha täta kontakter och att gatorna kommer att fyllas av jublande medborgare när presidenten besöker Polen.

Kruxet är att besöket infaller i juli då många Warszawabor lämnat staden för att resa till havet, och att det kan bli lite tunt i de jublande leden, vilket den känslige Trump kanske inte accepterar.

Många ledande polska politiker vill naturligtvis träffa den amerikanske presidenten när han nu kommer, men av tidsskäl är det tills vidare bara president Andrzej Duda och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som kommer ifråga. Duda, eftersom han efter flera invitationer står värd för besöket, och Kaczyński, som är den som egentligen har makten i Polen. (Onet.pl och wB 12 juni 17)