Waszczykowski: EUs åtgärder inget att oroa sig över

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski tonar ner EUs åtgärder mot Polen för landets vägran att acceptera den kvot av flyktingar som ska fördelas inom unionen.

Det är inget att oroa sig över, säger Waszczykowski till Polskie Radio. De flesta av dem är inte flyktingar utan invandrare som tagit sig in i Europa olagligt. Och människor från Afrika och Mellanöstern vill inte överflyttas till Polen. I så fall skulle vi vara tvungna att omplacera dem med våld, och sedan skulle vi vara tvungna att hålla dem i läger.

Polen var med och fattade beslutet om att dela upp flyktingarna mellan medlemsländerna 2015 men efter regeringsskiftet på hösten har det varit tvärstopp. Regeringen vill inte ta emot människor från Mellanöstern och Nordafrika – huvudskälet idag är Polens säkerhet.

EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein meddelade på måndagen att kommissionen nu drar igång processen mot de länder som inte deltar i EUs system med flyktingkvoter. Polen, Ungern och Tjeckien kan komma att dras inför EUs domstol för sin flyktingvägran. (Polskie Radio och wB 13 juni 17)