Uppåt för PiS och Beata Szydłos regering

Premiärminister Beata Szydło. Foto: regeringskansliet.

Regeringen har flyt just nu. Från maj till juni ökade regeringens anhängare till 42 % (+3) och antalet motståndare sjönk till 30 % (-4). Skillnaden i antal mellan regeringens anhängare och motståndare har aldrig varit så stor, visar en färsk undersökning som genomförts av opinionsinstitutet Cbos.

Stödet på premiärminister Beata Szydło själv ökade också, från 47 till 49 % och gapet mellan dem som uppskattar Szydło och dem som inte gör det (36 %) är också större än tidigare.

Hälften av polackerna är också mycket nöjda med regeringens ekonomiska politik.

Partiernas popularitet i juni fördelar sig som följer:

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) 33,3 %
oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 25,1 %
det liberala partiet Moderna 8,5 %
populistiska Kukiz’15 7,9 %

Övriga partier skulle inte ta sig över 5 %-spärren.

Intressantast är siffrorna för Medborgarplattformen och Moderna som förklarat sig vilja samarbeta och tillsammans kommer upp i 33,6 % mot 33,3 för PiS. Läget är alltså mycket jämnt just nu.

De flesta av dem som gillar regeringen är de som skulle rösta på PiS om det vore val idag, och de flesta som ogillar regeringen skulle lägga sin röst på oppositionen, framhåller Cbos.

Opinionsinstitutet Ibris har i sin tur undersökt de individuella ministrarnas popularitet. Här får premiärminister Szydło stöd av hela 51 % av de tillfrågade. Därefter kommer arbetsminister Elżbieta Rafalska (412,8 %), finansminister Mateusz Morawiecki (39,6 %) och digitaliseringsminister Anna Streżyńska (39,3 %).

Miljöminister Jan Szyszko, som blivit mest omtalad för sin önskan att fälla träd såväl i städerna som i urskogen Białowieża, ogillas av 59,4 %. Det innebär att han är nästan lika impopulär som försvarsminister Antoni Macierewicz. (Onet.pl och Warsaw Voice 14 juni 17)