Waszczykowski: Macron bör tala med oss också!

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: wikimedia commons.

Alla medlemsländerna förtjänar att få veta Frankrikes planer för omgörningen av EU. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski i förra veckan till den brittiska tidningen Express. Macron bör dela sin vision om ett enat Europa med alla europeiska ledare, inte bara med tyskarna.

Waszczykowski är irriterad över de diskussioner som den nye franske presidenten Emmanuel Macron diskuterar en djupare integration inom EU med Tysklands kansler Angela Merkel.

Polen är motståndare till ökad integration – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ogillar att flera av de reformer man genomfört under sina tjugo månader vid makten har väckt motstånd inom EU.

EU menar att Polen bryter mot EUs gemensamma grundläggande värden. Men Warszawa anser att EU lägger sig i Polens interna angelägenheter. De största striderna handlar om rättssäkerheten, pressfriheten och flyktingfrågan, och för två veckor sedan ställde EU ultimatum till Polen, Ungern och Tjeckien – ta emot er flyktingkvot, annars går frågan vidare till EU-domstolen.

Både Frankrike och Tyskland har uttalat sig positivt om tanken på att medlemsländerna skulle kunna öka samarbetet i olika hastighet – med några som går före och andra som väntar. Men Polen känner oro för att i så fall hamna långt utanför den inre cirkel man så gärna vill vara med i.

Att Waszczykowskis irritation i det här fallet riktar sig i huvudsak mot Macron kan nog också hänga samman med hans hot att arbeta för sanktioner mot Polen som ”brutit mot i stort sett alla lagar i EU”. (Express och wB 14 juni 17)