Ystad Hamn firar 50 år med Polentrafik

M/s Gryf, fartyget som inledde helårstrafiken på sträckan Ystad-Świnoujście den 20 juni 1967. Foto: Ystad hamn

Den 20 juni 1967 började m/s Gryf trafikera linjen mellan Ystad och Świnoujście i Polen, och 50-årsjubileet markerades på torsdagen med en ceremoni vid Polenterminalen i Ystad Hamn.

Färjetrafiken mellan Ystad och Polen har i dagarna pågått i 50 år och nådde förra året rekordnivåer. Jubileet markerades med en ceremoniell minnesträdsplantering framför Polenterminalen i Ystad Hamn och efterföljande mottagning ombord Unity Lines fartyg m/s Skania.

Polentrafikens utveckling är enastående, den växande trafiken gynnar både Sverige och Polen och förenar länderna såväl ekonomiskt som kulturellt, säger hamnens vd, Björn Boström. Vi har höga förväntningar på framtiden och håller just nu på att förbereda hamnen för den växande volymen. Det betyder bland annat att vi ska bygga nya färjelägen där nya, större fartyg kan anlöpa.

Idag trafikeras linjen dagligen av sex moderna passagerarfärjor, i mitten av juli utökas trafiken med ytterligare ett fartyg. Inom ett par år sätts större, helt nybyggda fartyg i trafik på denna den största linjen mellan Sverige och Polen.

Under 2016 passerade 712 000 passagerare och över 3,2 miljoner ton gods samt 220 000 tunga fordon gränsen mellan Sverige och Polen via Ystad-Świnoujście, och siffrorna förväntas växa ytterligare under 2017. (Ystas hamn 22 juni 17)