Väljarnas viktigaste valfrågor

Kampen mot korruption, sociala frågor och flyktingfrågan – det är väljarnas viktigaste frågor. Till det kommer sjukvården och utrikespolitiken, visar en undersökning från opinionsinstitutet Ariadna som tidningen Dziennik Gazeta Prawna redovisar.

Den gemensamma faktorn är olika former av säkerhet, och det visar att premiärminister Beata Szydło gör rätt, kommenterar Paweł Szefernaker på regeringskansliet.

Undersökningen visar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har goda chanser att bli omvalda 2019, säger Rafał Chwedoruk, politisk analytiker. Kombinationen av en socialistisk socialpolitik med en stark stat som bryr sig om tryggheten och den traditionella kampen mot korruptionen utgör en acceptabel mix för väljarna.

Längst ner på listan kommer utbildning, ekonomisk politik och reformer inom rättsväsendet.

Det visar att PiS har gjort en korrekt bedömning av läget, inte bara just nu utan för hela decenniet, säger Chwedoruk.

En av regeringens svaga punkter är hälsovårdspolitiken, utrikespolitiken och skolpolitiken. Och det är de områden som är svårast att reformera, säger Szefernaker, men vi skapar ju nu ett nätverk för sjukhusen. Och det kommer snart större förändringar, bland annat ska Nationella Hälsofonden avvecklas. Den nya skolreformen träder i kraft i september, och det kommer att ta något år att utvärdera den.

En stor del av väljarna ogillar emellertid regeringens försvarspolitik och omstöpningen av domstolsväsendet, och om PiS vill vinna mittenväljarna på sin sida måste man ta itu med de områdena. (Gazeta Prawna 29 juni 17)