Szydło teg på partikongressen

Premiärminister Beata Szydło. Foto: flickr

Premiärminister Beata Szydło satt tyst under hela regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kongress på lördagen, och president Andrzej Duda visade sig överhuvudtaget inte där.

Många tror nu att Szydło, som på många sätt fått beröm för sitt ledarskap, trots allt får avgå för att lämna plats för PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favorit, finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki. Det skriver den regeringskritiska nyhetsportalen Natemat.

Regeringens viktigaste politiker kom till partikongressen i Przysucha för att hålla tal under parollen Polen är ett. Första talet hölls av PiS-ledaren som sedan bjöd upp Morawiecki på scenen.

Ytterligare två vice premiärministrar talade, högskoleminister Jarosław Gowin och justitieminister Zbigniew Ziobro, som leder PIS små allianspartier Polen Tillsammans och Solidariska Polen. Regeringschefen Beata Szydło satt tyst och lyssnade utan att själv inta talarstolen.

Oppositionen tolkar det som att Szydło vet att hon kommer att få sparken, medan politiker från PiS finner regeringschefens tystnad på partikongressen helt naturlig.

Hon har en mycket stark position, säger PiS-aren Tadeusz Cymański. Att hon inte höll något tal betyder inget.

Flera andra viktiga ministrar talade inte heller, säger PiS-aren Adam Bielan.

En tredje PiS-are säger helt kallt att Szydło inte behövde tala, hon är bara en marionett.

Partiledaren Kaczyński har en gång tidigare sparkat sin premiärminister, Kazimierz Marcinkiewicz, och själv tagit över rodret. Det enda som hindrar honom är att hans stora impopularitet skulle kunna skada det politiska arbetet. President Duda är vald av folket och även om stämningen mellan honom och Kaczyński inte är så god, så sitter han sin mandatperiod ut, det är ingenting PiS-ordföranden kan ändra på. (Natemat.pl och wB juli 17)