Wałęsa och Frasyniuk tar strid för demonstrationsrätten

Lech Wałęsa och Władysław Frasyniuk.
Montage wB.

Lech Wałęsa och Władysław Frasyniuk, båda gamla Solidaritetskämpar, tar nu upp kampen mot den begränsade mötesfriheten. Enligt den nya lagen om demonstrationer får det bara hållas en demonstration i taget på samma tid och plats – inga samtidiga motdemonstrationer alltså. Regelbundna manifestationer som arrangeras av myndigheter eller kyrkan har förtursrätt. Lagen anses skriven för att stoppa protesterna mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) månatliga kampanjmöten som formellt tillägnas Smolenskolyckans offer. Mötena har i princip hållit på sedan olyckan 2010.

Vi accepterar inte att våra grundläggande fri- och rättigheter tas bort, skriver Wałęsa och Frasyniuk i ett gemensamt brev. Vi motsätter oss också att PiS i politiska syften så brutalt exploaterar den tragiska olyckan vid Smolensk där president Lech Kaczyński och 95 andra omkom.

De uppmanar också alla att engagera sig.

Den 10 juli samlas vi utanför presidentpalatset för att försvara våra rättigheter, skriver de. Vi ska ställa oss framför Jarosław Kaczyński och framföra våra protester.

Vid det förra månadsmötet, den 10 juni, samlades grupper framför presidentpalatset för att protestera. Demonstranterna satte sig på vägbanan och försökte hindra Smolenskgruppen att komma fram till den öppna platsen framför palatset där PiS-ledaren Jarosław Kaczyński brukar hålla upphetsade tal. Polisen ingrep och lyfte bort bland andra Frasyniuk, som ådrog sig skador i ansiktet. Frasyniuk hävdar nu att polisen kränkte hans kroppsliga integritet och en domstol ska nu avgöra om polisen begick tjänstefel. (TVN24 och wB 4 juli 17)