Duda: Trump förstår att vi är ledande i Centraleuropa

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

Den amerikanske presidenten Donald Trump kommer till Polen idag därför att han förstår att Polen är det ledande landet i Centraleuropa. Det säger president Andrzej Duda till nyhetsbyrån PAP.

För vårt land är president Trumps besök extremt viktigt, och om man betänker sammanhanget kan vi inte utesluta att det som helhet blir ett historiskt besök, säger presidenten.

Trump anländer till Warszawa på onsdagskvällen. På torsdagen träffar han Duda och ledarna för de tolv länder från Öst- och Centraleuropa som deltar i Trehavs-toppmötet. Han ska också hålla ett tal vid monumentet över Warszawa-upproret 1944. Därefter reser han vidare till G20-mötet i Hamburg.

Vi är helt enkelt ett viktigt land i vår del av världen, säger Duda. Vi är ett av EUs största länder, vi är Centraleuropas ledande land och det är därför president Trump kommer till oss.

Bland de frågor som står på agendan är energisäkerheten. För att bli mindre beroende av Ryssland vill Polen nu teckna avtal om framtida leveranser av amerikansk naturgas. Vid en provleverans i juni till LNG-terminalen i Świnoujście fungerade allt väl, och de två länderna vill nu fortsätta överenskommelsen. Polen räknar med att också vidarebefordra gas till grannländerna och blir på det sättet ett nav i regionen.

Enligt uppgifter i medierna låter regeringen bussa PiS-anhängare från landsorten in till Warszawa för att ta emot den amerikanske presidenten. (Polskie Radio och wB 5 juli 17)